Reasoning Ability Test 2 : āϝ⧁āĻ•ā§āϤāĻŋ āĻ•ā§āώāĻŽāϤāĻž āĻĒā§°ā§€āĻ•ā§āώāĻž – ⧍


13. If 'orange' is called 'butter', butter' is called 'soap', 'soap' is called 'ink', 'ink' is called 'honey' and 'honey' is called 'orange', which of the following is used for washing clothes ? (āĻĒā§ā§°āĻļā§āύ: āϝāĻĻāĻŋ 'orange' āĻ• 'butter' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'butter' āĻ• 'soap' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'soap' āĻ• 'ink' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'ink' āĻ• 'honey' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'honey' āĻ• 'orange' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āϤāϞ⧰ āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁ āĻ•āĻžāĻĒā§‹ā§° āϧ⧁āĻŦāϞ⧈ āĻŦā§āĻ¯ā§ąāĻšāĻžā§° āϕ⧰āĻž āĻšāϝāĻŧ?)


(A) honey  (B) butter  (C) orange  (D) ink


Code Word Mapping: "orange" - butter, "butter" - soap, "soap" - ink, "ink" - honey, "honey" - orange


In real life, we use soap to wash clothes.


Now, what is "soap" called in the code ?


·         "soap" is called "ink"


Ans: (D) ink


Because "ink" = soap in the code.


14. If 'room' is called 'bed', 'bed' is called 'window', 'window' is called 'flower' and 'flower' is called 'cooler', on what would a man sleep ? (āϝāĻĻāĻŋ 'room' āĻ• 'bed' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'bed' āĻ• 'window' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'window' āĻ• 'flower' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'flower' āĻ• 'cooler' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āĻāϜāύ āĻŽāĻžāύ⧁āĻšā§‡ āĻ•āĻŋāĻšā§° āĻ“āĻĒā§°āϤ āĻļ⧁āĻŦ ?) 


(A) window  (B) bed  (C) flower  (D) cooler


Code Word Mapping: "room" → bed, "bed" → window, "window" → flower, "flower" → cooler


In real life, a man sleeps on a bed.


Now, what is “bed” called in this code ?



  • "bed" is called "window"


Ans: (A) window


Because "window" = bed in the code.


15. If 'eraser' is called 'box', 'box' is called 'pencil', 'pencil' is called 'sharpener' and 'sharpener' is called 'bag', what will a child write with ? (āϝāĻĻāĻŋ 'eraser' āĻ• 'box' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'box' āĻ• 'pencil' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'pencil' āĻ• 'sharpener' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'sharpener' āĻ• 'bag' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āĻāϜāύ āĻļāĻŋāĻļā§ā§ąā§‡ āĻ•āĻŋāĻšā§‡ā§°ā§‡ āϞāĻŋāĻ–āĻŋāĻŦ ?)


(A) eraser  (B) box  (C) pencil   (D) sharpener


Code Word Mapping: "eraser" - box, "box" - pencil, "pencil" - sharpener, "sharpener" - bag


In real life, a child writes with a pencil.


Now, what is “pencil” called in the code ?



  • "pencil" is called "sharpener"


Ans: (D) sharpener


Because in the code, "sharpener" = pencil


16. If 'diamond' is called 'gold', 'gold' is called 'silver', 'silver' is called 'ruby' and 'ruby' is called 'emerald', which is the cheapest jewel ? (āϝāĻĻāĻŋ 'diamond' āĻ• 'gold' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'gold' āĻ• 'silver' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'silver' āĻ• 'ruby' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'ruby' āĻ• 'emerald' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āφāϟāĻžāχāϤāĻ•ā§ˆ āϏāĻ¸ā§āϤ⧀āϝāĻŧāĻž āĻ—āĻšāύāĻž āϕ⧋āύāĻŸā§‹ ?)


(A) ruby   (B) silver   (C) diamond   (D) gold


Given Code Words: "diamond" is called "gold", "gold" is called "silver", "silver" is called "ruby", "ruby" is called "emerald"


We know in real life, the order of value (from most to least valuable) typically is:


Diamond > Gold > Silver > Ruby > Emerald


So the cheapest real jewel is: Emerald


But we are told: "Ruby" is called "Emerald",  So, "Ruby" (the word used) actually means Emerald (the cheapest jewel)


17. If 'sky' is 'star', 'star' is 'cloud', 'cloud' is 'earth', 'earth' is 'tree' and 'tree' is 'book', then where do the birds fly ? (āϝāĻĻāĻŋ 'sky' āĻ• 'star' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'star' āĻ• 'cloud' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'cloud' āĻ• 'earth' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'earth' āĻ• 'tree' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'tree' āĻ• 'book' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āϚ⧰āĻžāχāĻŦā§‹ā§° āĻ•'āϤ āω⧰⧇ ?)


(      A)   cloud  (B) sky  (C) star  (D) Data inadequate 


Code Word Mapping: "sky" → star



  • "star" → cloud, "cloud" → earth, "earth" → tree, "tree" → book


In real life, birds fly in the sky.


But in this code: The word "sky" is called "star"


So, when birds fly in the sky, and sky is called star


Ans:(C) star


18. If 'orange' is called 'butter', butter' is called 'soap', 'soap' is called 'ink', 'ink' is called 'honey' and 'honey' is called 'orange', which of the following is used for washing clothes ? (āĻĒā§ā§°āĻļā§āύ: āϝāĻĻāĻŋ 'orange' āĻ• 'butter' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'butter' āĻ• 'soap' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'soap' āĻ• 'ink' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, 'ink' āĻ• 'honey' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ āφ⧰⧁ 'honey' āĻ• 'orange' āĻŦ⧁āϞāĻŋ āĻ•ā§‹ā§ąāĻž āĻšāϝāĻŧ, āϤ⧇āĻ¨ā§āϤ⧇ āϤāϞ⧰ āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āĻŦāĻ¸ā§āϤ⧁ āĻ•āĻžāĻĒā§‹ā§° āϧ⧁āĻŦāϞ⧈ āĻŦā§āĻ¯ā§ąāĻšāĻžā§° āϕ⧰āĻž āĻšāϝāĻŧ ?)


(A) honey  (B) butter  (C) orange  (D) ink


Code Word Mapping: "orange" - butter, "butter" - soap, "soap" - ink, "ink" - honey, "honey" - orange


In real life, we use soap to wash clothes.


Now, what is "soap" called in the code?



  • "soap" is called "ink"


Ans: (D) ink


Because "ink" = soap in the code.


Direction (Q. 19-23): Each of the following questions is based on the English Alphabet. Choose the correct option.


19-1. Which letter comes immediate after the 12th letter from the right end of the english alphabets ? (āĻĒā§ā§°āĻļā§āύ: āχāς⧰āĻžāĻœā§€ āĻŦā§°ā§āĻŖāĻŽāĻžāϞāĻžā§° āϏ⧋āρāĻĢāĻžāϞ⧰ āĻĒā§°āĻž ⧧⧍āϤāĻŽ āφāĻ–ā§°ā§° āĻ āĻŋāĻ• āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āφāĻ–ā§° āφāĻšā§‡ ?)


(A) Ο  (B) N  (C) M  (D) P


Explanation:



  •      12th letter from the right end of the alphabet = O

  • The letter after O is P


Ans: (D) P


20-2. Having written english alphabets in the reverse order first delete every second letter and then choose the letter which rightly divides the remaining letters into two equal halves. (āχāς⧰āĻžāĻœā§€ āĻŦā§°ā§āĻŖāĻŽāĻžāϞāĻžāĻ• āĻ“āϞ⧋āϟāĻž āĻ•ā§ā§°āĻŽāϤ āϞāĻŋāĻ–āĻ•āĨ¤ āϤāĻžā§° āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āĻĒā§ā§°āϤāĻŋ āĻĻā§āĻŦāĻŋāϤ⧀āϝāĻŧ āφāĻ–ā§° āĻŽāϚāĻŋ āĻĻāĻŋāϝāĻŧāĻ•āĨ¤ āĻāϤāĻŋāϝāĻŧāĻž āĻ…ā§ąāĻļāĻŋāĻˇā§āϟ āφāĻ–ā§°āϏāĻŽā§‚āĻšāĻ• āĻĻ⧁āϟāĻž āϏāĻŽāĻžāύ āĻ­āĻžāĻ—āϤ āĻŦāĻŋāĻ­āĻ•ā§āϤ āϕ⧰āĻž āφāĻ–ā§°āĻŸā§‹ āϕ⧋āύāĻŸā§‹ ?)


(A) N  (B) L  (C) P   (D) M



  •       Write English alphabets in reverse order: Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A (26 letters)

  •        Delete every second letter: Start deleting every second letter, i.e., keep 1st, delete 2nd, keep 3rd, delete 4th, and so on:

  • Kept letters: Z, X, V, T, R, P, N, L, J, H, F, D, B (13 letters remain)


Find the letter that divides the remaining list into two equal halves


Remaining letters: Z X V T R P N L J H F D B → 13 letters


The middle (7th) letter divides this into two equal halves of 6 on each side.


So:



  • Left half: Z, X, V, T, R, P

  • Middle: N

  • Right half: L, J, H, F, D, B


Ans: (A) N


21. Which of the following will come in place of the question mark according to english alphabetical series ? (āĻĒā§ā§°āĻļā§āύ: āχāς⧰āĻžāĻœā§€ āĻŦā§°ā§āĻŖāĻŽāĻžāϞāĻžā§° āĻ•ā§ā§°āĻŽ (Alphabetical Series) āĻ…āύ⧁āϏ⧰āĻŋ āĻĒā§ā§°āĻļā§āύāĻŦā§‹āϧāĻ• āϚāĻŋāĻšā§āύ (?) ā§° āĻ āĻžāχāϤ āϤāϞ⧰ āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āφāĻšāĻŋāĻŦ?)


EFZ HIX LMU QRQ ?


(A) WXM  (B) UVL   (C) WYL   (D) WXL


Explanation:


EFZ - HIX - LMU - QRQ - ?



  • 1st letters: E - H - L - Q - W (+3, +4, +5, +6)

  • 2nd letters: F - I - M - R - X (+3, +4, +5, +6)

  • 3rd letters: Z - X - U - Q - L (−2, −3, −4, −5)


So the next group is: WXL


Ans: (D) WXL


22. How many meaningful english words can be formed with the letters ICNH using all the letters but each retters only once in each word ? (C, N, H āφāĻ–ā§°āϏāĻŽā§‚āĻš āĻŦā§āĻ¯ā§ąāĻšāĻžā§° āϕ⧰āĻŋ, āĻĒā§ā§°āϤāĻŋāĻŸā§‹ āφāĻ–ā§° āĻŽāĻžāĻ¤ā§ā§° āĻāĻŦāĻžā§°āĻ•ā§ˆ āĻŦā§āĻ¯ā§ąāĻšāĻžā§° āϕ⧰āĻŋ, āĻ•āĻŋāĻŽāĻžāύāϟāĻž āĻ…ā§°ā§āĻĨāĻĒā§‚ā§°ā§āĻŖ āχāς⧰āĻžāĻœā§€ āĻļāĻŦā§āĻĻ āĻ—āĻ āύ āϕ⧰āĻŋāĻŦ āĻĒāĻžā§°āĻŋ ?)


(A) None  (B) One  (C) Two  (D) Three


The possible meaningful words using the letters I, C, N, H.


The possible combinations of these letters are:


1.     CHIN (a meaningful word)


2.     INCH (a meaningful word)


Ans: (C) Two


The two meaningful words are CHIN and INCH.


23. If each alphabet in the word ADVICES is arranged in alphabetical order from left to right and then each vowel of the word thus formed is changed to the next letter in the english alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the english alphabetical series, which of the following will be third from the left ? (āĻĒā§ā§°āĻļā§āύ: ADVICES āĻļāĻŦā§āĻĻāĻŸā§‹ā§° āφāĻ–ā§°āϏāĻŽā§‚āĻšāĻ• āĻĒā§ā§°āĻĨāĻŽā§‡ āĻŦā§°ā§āĻŖāĻžāύ⧁āĻ•ā§ā§°āĻŽā§‡ (Alphabetical Order) āϏāϜāĻžāĻ“āĻ•āĨ¤ āϤāĻžā§° āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āĻ—āĻ āĻŋāϤ āĻļāĻŦā§āĻĻāĻŸā§‹āϤ āĻĒā§ā§°āϤāĻŋāĻŸā§‹ āĻ¸ā§āĻŦā§°āĻŦā§°ā§āĻŖ (Vowel)-āĻ• āχāς⧰āĻžāĻœā§€ āĻŦā§°ā§āĻŖāĻŽāĻžāϞāĻžā§° āĻĒāĻŋāϛ⧰ āφāĻ–ā§°āϞ⧈ āφ⧰⧁ āĻĒā§ā§°āϤāĻŋāĻŸā§‹ āĻŦā§āϝāĻžā§āϜāύāĻŦā§°ā§āĻŖ (Consonant)-āĻ• āφāĻ—ā§° āφāĻ–ā§°āϞ⧈ āϏāϞāύāĻŋ āϕ⧰āĻ•āĨ¤ āϤ⧇āϤāĻŋāϝāĻŧāĻž āĻŦāĻžāĻ“āρāĻĢāĻžāϞ⧰ āĻĒā§°āĻž āϤ⧃āϤ⧀āϝāĻŧ āφāĻ–ā§° āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āĻš'āĻŦ ?) 


(A) J  (B) C  (C) D  (D) F



  • Arrange the letters of "ADVICES" in alphabetical order

  • The letters are: A, D, V, I, C, E, S

  • Arranged in alphabetical order: A, C, D, E, I, S, V

  •       Change vowels to the next letter and consonants to the previous letter


Vowels: A, E, I



  • A - B (next letter)

  • E - F (next letter)

  • I - J (next letter)


Consonants: C, D, S, V



  • C - B (previous letter)

  • D - C (previous letter)

  • S - R (previous letter)

  • V - U (previous letter)


Form the new word : After the changes, we have: B, B, C, F, J, R, U


======