The Clever Crow (āϚāϤ⧁⧰ āĻ•āĻžāω⧰⧀)


Story | āĻ—āĻ˛ā§āĻĒ


On a hot summer day, a crow was very thirsty. He flew here and there in search of water. At last, he saw a pitcher near a house. He quickly flew down to it.


There was a little water in the pitcher, but it was very low. The crow could not reach the water with his beak. He thought for a while.


Then he saw some small pebbles on the ground. The crow had an idea. He picked up the pebbles one by one and dropped them into the pitcher.


Slowly, the water rose higher and higher. At last, the water came near the top. The crow drank the water and quenched his thirst.


The crow was happy. He flew away, feeling proud of his clever idea.


āĻāĻĻāĻŋāύ āĻ—ā§°āĻŽ āĻ—ā§ā§°ā§€āĻˇā§āĻŽāĻ•āĻžāϞ⧰ āĻĻāĻŋāύāϤ āĻāϟāĻž āĻ•āĻžāϕ⧰ āĻŦā§° āĻĒāĻŋāϝāĻŧāĻžāĻš āϞāĻžāĻ—āĻŋāĻ›āĻŋāϞāĨ¤ āϏāĻŋ āĻĒāĻžāύ⧀⧰ āϏāĻ¨ā§āϧāĻžāύāϤ āχāĻĢāĻžāϞ⧇-āϏāĻŋāĻĢāĻžāϞ⧇ āω⧰āĻŋ āĻĢ⧁⧰āĻŋāϞāĨ¤ āĻ…ā§ąāĻļ⧇āώāϤ, āϏāĻŋ āĻāϟāĻž āϘ⧰⧰ āĻ“āϚ⧰āϤ āĻāϟāĻž āĻ•āϞāĻš āĻĻ⧇āĻ–āĻŋāϞ⧇ āφ⧰⧁ āϤāϤāĻžāϤ⧈āϝāĻŧāĻžāĻ•ā§ˆ āϤāĻžāϤ āύāĻžāĻŽāĻŋ āφāĻšāĻŋāϞāĨ¤


āĻ•āϞāĻšāĻŸā§‹āϤ āĻ…āϞāĻĒ āĻĒāĻžāύ⧀ āφāĻ›āĻŋāϞ, āĻ•āĻŋāĻ¨ā§āϤ⧁ āĻĒāĻžāύ⧀ āϤāϞāϤ āφāĻ›āĻŋāϞāĨ¤ āĻ•āĻžāĻ•āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āύāĻŋāϜ⧰ āĻ ā§‹āρāĻŸā§‡ā§°ā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀ āĻĒā§‹ā§ąāĻžāϤ āĻ…āϏ⧁āĻŦāĻŋāϧāĻž āĻĒāĻžāχāĻ›āĻŋāϞāĨ¤ āϏāĻŋ āĻ•āĻŋāϛ⧁ āϏāĻŽāϝāĻŧ āϚāĻŋāĻ¨ā§āϤāĻž āϕ⧰āĻŋāϞ⧇āĨ¤


āϤāĻžā§° āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āϏāĻŋ āĻŽāĻžāϟāĻŋāϤ āĻ•āĻŋāϛ⧁āĻŽāĻžāύ āϏ⧰⧁ āĻļāĻŋāϞāϗ⧁āϟāĻŋ āĻĻ⧇āĻ–āĻŋāϞ⧇āĨ¤ āĻ•āĻžāĻ•āĻŸā§‹ā§° āĻāϟāĻž āĻŦ⧁āĻĻā§āϧāĻŋ āφāĻšāĻŋāϞāĨ¤ āϏāĻŋ āĻļāĻŋāϞāϗ⧁āϟāĻŋāĻŦā§‹ā§° āĻāϟāĻžāĻ•ā§ˆ āϤ⧁āϞāĻŋ āĻ•āϞāĻšāĻŸā§‹ā§° āĻ­āĻŋāϤ⧰āϤ āĻĒ⧇āϞāĻžāĻŦāϞ⧈ āϧ⧰āĻŋāϞ⧇āĨ¤


āϞāĻžāĻšā§‡ āϞāĻžāĻšā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀⧰ āĻ¸ā§āϤ⧰ āĻ“āĻĒā§°āϞ⧈ āωāĻ āĻŋāĻŦāϞ⧈ āϧ⧰āĻŋāϞ⧇āĨ¤ āĻ…ā§ąāĻļ⧇āώāϤ, āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ“āĻĒā§°āϞ⧈ āφāĻšāĻŋāϞāĨ¤ āĻ•āĻžāĻ•āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ–āĻžāχ āύāĻŋāϜ⧰ āĻĒāĻŋāϝāĻŧāĻžāĻš āύāĻŋāĻŦāĻžāϰāĻŖ āϕ⧰āĻŋāϞ⧇āĨ¤


āĻ•āĻžāĻ•āĻŸā§‹ āĻŦā§° āϏ⧁āĻ–ā§€ āĻš'āϞ āφ⧰⧁ āύāĻŋāϜ⧰ āϚāϤ⧁⧰ āĻŦ⧁āĻĻā§āϧāĻŋā§° āĻŦāĻžāĻŦ⧇ āĻ—ā§Œā§°ā§ą āĻ…āύ⧁āĻ­ā§ą āϕ⧰āĻŋ āω⧰āĻŋ āĻ—'āϞāĨ¤


Choose the Correct Answer | āĻļ⧁āĻĻā§āϧ āωāĻ¤ā§āϤ⧰ āĻŦāĻžāĻ›āύāĻŋ āϕ⧰āĻ•


1. Why was the crow looking for water ? āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ•āĻŋāϝāĻŧ āĻŦāĻŋāϚāĻžā§°āĻŋāĻ›āĻŋāϞ ?
(a) He was hungry  (b) He was tired   (c) He was thirsty   (d) He was bored


Ans: (c) He was thirsty


2. Where did the crow find water ? āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ•'āϤ āĻĒāĻžāχāĻ›āĻŋāϞ ?
(a) In a pond  (b) In a river  (c) In a pitcher  (d) In a well


Ans: (c) In a pitcher


3. Why couldn't the crow drink the water at first ? āφ⧰āĻŽā§āĻ­āϤ⧇ āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ•āĻŋāϝāĻŧ āĻ–āĻžāĻŦ āĻ¨ā§‹ā§ąāĻžā§°āĻŋāϞ⧇ ?
(a) The water was too hot  (b) The pitcher was too deep  (c) The water was dirty
(d) His beak was too small


Ans: (b) The pitcher was too deep


4. What did the crow use to raise the water level ? āĻĒāĻžāύ⧀⧰ āĻ¸ā§āϤ⧰ āĻ“āĻĒā§°āϞ⧈ āϤ⧁āϞāĻŋāĻŦāϞ⧈ āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻ•āĻŋ āĻŦā§āĻ¯ā§ąāĻšāĻžā§° āϕ⧰āĻŋāĻ›āĻŋāϞ ?
(a) Leaves (b) Stones (Pebbles)  (c) Sticks  (d) Sand


Ans: (b) Stones (Pebbles)


5. What happened when the crow dropped pebbles into the pitcher ? āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻļāĻŋāϞāϗ⧁āϟāĻŋ āĻĒ⧇āĻ˛ā§‹ā§ąāĻžā§° āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āĻ•āĻŋ āĻšā§ˆāĻ›āĻŋāϞ ?
(a) The water disappeared.  (b) The pitcher broke. (c) The water rose higher.  (d) The water turned cold.


Ans: (c) The water rose higher.


6. What did the crow do after drinking the water ? āĻĒāĻžāύ⧀ āĻ–ā§‹ā§ąāĻžā§° āĻĒāĻŋāĻ›āϤ āĻ•āĻžāω⧰⧀āĻŸā§‹ā§ąā§‡ āĻ•āĻŋ āϕ⧰āĻŋāϞ⧇ ?
(a) He slept there.  (b) He flew away. (c) He thanked the people.  (d) He sang a song.


Ans: (b) He flew away


7. What can we learn from this story ? āĻāχ āĻ•āĻžāĻšāĻŋāύ⧀⧰ āĻĒā§°āĻž āφāĻŽāĻŋ āĻ•āĻŋ āĻļāĻŋāĻ•ā§āώāĻž āĻĒāĻžāĻ“āρ ?
(a) Never waste water.  (b) Think before you act.  (c) Hard work is always important.
(d) Always help others.


Ans: (b) Think before you act.


8. Which word best describes the crow ? āϕ⧋āύāĻŸā§‹ āĻļāĻŦā§āĻĻ⧇ āĻ•āĻžāĻ•āĻŸā§‹āĻ• āĻ¸ā§°ā§āĻŦāĻžāϧāĻŋāĻ• āĻŦā§°ā§āĻŖāύāĻž āϕ⧰⧇ ?
(a) Lazy  (b) Foolish  (c) Clever  (d) Angry


Ans: (c) Clever